Patriarcal

És important que entenguem alguns conceptes per poder posar-nos d’acord amb certes coses. Quan parlem del sistema patriarcal no estem dividint els poders entre homes i dones. Va més enllà, perquè un home pot treballar el seu masclisme i una dona pot imitar les formes masculinitzades del poder. Els motius que porten una dona a comportar-se com ho han fet sempre els homes poden ser molts i variats, però no és la meva intenció entrar-hi avui.
Parlo del concepte patriarcal perquè és molt més ambiciós i, al meu parer, més profund. Acabar amb la patriarcalització de les esferes públiques i privades també requereix més temps, més dedicació i més valentia. El sistema és patriarcal, com deia, i malgrat la seva pròpia definició fa referència al domini de l’home, que el sistema i l’statu quo es mantingui patriarcal no és exclusiu només dels homes: hi intervenen molts més factors, com el poder o les normes socials i culturals.
Quan vam començar a anomenar les violències cap a les dones vam dir que era violència de gènere, fins que van començar a reivindicar el mot masclista. Fins i tot en la manera de considerar la violència contra les dones topem amb aquest sistema que perpetua els privilegis, la mirada i el domini de l’home. ¿Per què? Perquè la violència de gènere necessita un lligam per existir. Necessita que l’home que exerceix la violència tingui una vinculació afectiva amb la seva víctima. Fins i tot en el moment d’anomenar les violències masclistes, com dic, tenim una interferència patriarcal. ¿La violència només existeix si és la teva parella o exparella? És evident que no. ¿Què passa quan la violència cap a les dones l’acaben exercint o bé estats, o bé poders judicials, o bé posicions socioeconòmiques o, més individualment, un desconegut? Que el sistema desprotegeix la dona. ¿Que per què dic tot això? Perquè un desconegut assetja Paula Bonet a La Madriguera i, com que no és ni ha estat mai parella seva, no s’hi pot fer gaire. Perquè fins i tot per considerar violència masclista la violència masclista, necessitem el vincle, la possessió, l’enllaç. Això vol dir desconèixer –o pitjor, obviar– completament com funciona el sistema que ens esclafa.

Columna a El Periódico
En castellà

2 thoughts on “Patriarcal

  1. Retroenllaç: Patriarcal II – Fragmentos de interior

  2. Retroenllaç: Política i violències – Fragmentos de interior

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s