No cal que somriguis… si no ho vols

Que les dones somriguem o no davant d’una càmera de fotos no té tant a veure amb el format i la intenció de qui fotografia i és fotografiada com de qui després s’ho mira. La foto de presentació i que encapçala el perfil de xarxes del nou El Matí de Catalunya Ràdio, amb Laura Rosel, és la d’una dona que no somriu. Diria més, la d’una dona jove que no somriu, i no és menor el detall. Un cop la mostren, la gent ja la comenta: podries somriure més, massa seriosa, ¿per què no somrius?, la propera millor un somriure. Depèn de com ens percebin, així ens demanaran. Si som en un espai de poder (i El Matí de Catalunya Ràdio ho és), ens preferiran amb un somriure, perquè ens farà semblar més dòcils, més influenciables. Ja tens l’espai de poder, per tant no cal que facis un posat seriós, no sigui que espantis de més. Si som en un espai inofensiu, el somriure l’únic que farà serà confirmar-ho.
Els homes no somriuen gairebé enlloc, no importa si és un espai de poder o no ho és, perquè el somriure els debilita. Quan ho fan —i alguns ho fan—, els homes només queden debilitats pels grups més conservadors que encara fan una divisió sexual del món, i per a la resta de la població serà una persona propera, i l’humanitzarà, i en definitiva el reforçarà. No hi haurà tantes lectures, ningú no el demanarà que deixi de somriure, o el contrari. En canvi, a les dones, en funció del que s’espera de nosaltres i de quin missatge es vol enviar —coneixent el receptor, és a dir, nosaltres—, se’ns demanarà una cosa o altra. Espai de poder i seriosa: ve a marcar perfil. Espai de poder i somriure: tranquils, no us faré gaire nosa. Espai de no poder i seriosa: no somriguis i farem veure que tenim més poder del que realment tenim. Espai de no poder i somriure: no ets una amenaça, sigues feliç. També pot ser que et demanin sempre que somriguis, independentment de l’espai que representis, perquè és així com et vol i et sap llegir el sistema patriarcal. Alguns t’ho demanaran perquè és la imatge que els cal per no sobresortir de la norma, i alguns et demanaran que somriguis perquè seràs millor rebuda i per al bé comú —la promoció d’un llibre, unes eleccions o la teva marca personal— ens convé a tots.
Quan vaig començar a pensar en el fet que a les dones ens demanin un somriure, vaig pensar un títol: no cal que somriguis, Laura. Era perfecte. Però després vaig pensar en totes les vegades que, per rebel·lar-me contra segles d’escriptors seriosos i posats de dones serioses per fer-se respectar, he somrigut sempre que m’han plantat davant una càmera de fer fotos. De nou, el que voldria reclamar no és tant que la Laura Rosel pugui no somriure en la seva foto de presentació, sinó que ho faci si vol… i si no ho vol, no ho faci.
Aquest hauria de ser l’horitzó de les reclamacions feministes, al meu parer: que puguis desenvolupar el teu lideratge de la manera que et plagui. Si és reforçant-te amb un somriure, perquè vens a fer les coses diferent i no vols que et calgui un posat seriós per fer-te respectar, endavant. Si és sense somriure perquè no vols ser sempre llegida com una dona inofensiva que ve a fer el gara-gara al poder i els homes que l’envolten, endavant. El problema no és teu, que somrius o no ho fas, sinó com ens han volgut i la lectura que se’n feia: somrients, calladetes. Però el veritable horitzó, com deia, és que cada dona —tu, tu, tu i també jo— tinguem la llibertat de somriure o no somriure sense tantes demandes per part dels altres, sense tantes lectures. I que el somriure no ens faci menys vàlides, ni més dòcils. Que el somriure no invalidi res, però que posar-nos serioses no sigui obligatori per demostrar el nostre poder a la manera masculinitzada, patriarcal. El que volem és normalitzar la nostra imatge, en definitiva, perquè la nostra posició ens pertany sigui com sigui i no l’hem de justificar. I això és veritablement el que neguiteja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s