Les bruixes i el capitalisme

Silvia Federici defensa que la cacera de bruixes va ser una eina del precapitalisme per a la creació del nou individu: l’individu que som ara, evolucionat i adaptat a les noves demandes del mercat, que en són tantes i que s’escolen pertot. La cacera de bruixes obre una escletxa en les comunitats: el teu veí, que fins ara formava part d’una cadena infinita per al bé comú, ara és susceptible de convertir-se en el teu enemic. Davant d’aquest nou individualisme, en què la xarxa es desfà i comença el que avui en dia podríem dir competència, la dona —fins llavors part fonamental de la comunitat i d’aquesta xarxa compartida— queda reclosa dins la llar. No s’hi queda de qualsevol manera, hi ha un model que la societat premiarà: submises, obedients, asexuades i resignades. Les bruixes cremades, perseguides i torturades eren l’avís definitiu: si no vols acabar com elles, sigues una bona dona. Una dona com cal.
Aquesta dona com cal, acompanyada del nou individu —ple de desconfiança, en competència amb el seu veí, capaç de qualsevol cosa per sobreviure d’acord amb la llei del més fort—, són l’escenari ideal perquè el sistema productiu, per sobre de tot, triomfi. Les bruixes de llavors, que van ser condemnades per un crim fet a mida i tergiversat en cada cas per perseguir la dissidència, arriba fins avui. Les bruixes de llavors —dones populars en les seves comunitats, dones que desobeïen l’ordre establert, dones que no es conformaven i que per tant no s’adaptaven al nou model— són les malfollades d’avui. O les histèriques. O les feminazis. Les acusacions de bruixeria del segle XXI s’han adaptat a l’entorn, no és que hagin desaparegut. Cridar-nos bruixes —sabent com sabem l’origen del que va ser un feminicidi orquestrat— no ha fet altra cosa que legitimar un discurs que vol les dones calladetes, que estem més guapes. I si no vols callar, hauràs d’assumir les conseqüències. La pira actual té una altra forma segons on neixis, però desaparèixer no ha desaparegut pas. El que sí que hem canviat som nosaltres, les hereves de les bruixes, les metzineres, les curanderes. I estem organitzades.

Columna a El Periódico
En castellà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s