Estimar

Processed with VSCO with q3 preset

¿Qui pot estar en contra de l’amor?
Cada any, pel mes de juny, torna l’amor. És la manera que tenim d’infantilitzar les lluites col·lectives. Arriba el juny, s’acosta el dia 28, i tothom parla d’amor. Estima com vulguis. Estimar no és un delicte. Estima a qui vulguis. Però resulta que per estimar ningú no ha rebut violència. En tot cas, per fer-ho en públic. Per fer-ho evident a l’espai públic. Les agressions, a més, no se circumscriuen només a fer visible el teu amor: tot el que surti de l’heteronorma pot suscitar violència. I la violència no només és física. Potser no tindràs una feina de qualitat. O potser et fan fora de la que tenies perquè t’has fet visible. Potser no et lloguen un pis. O potser no t’atenen a una botiga, o a un restaurant, com caldria. Potser la teva família et fa fora de casa. O potser la teva colla d’amistats et fan fora. Potser reps violència institucional. O violència obstètrica.
No tot va d’estimar.
De fet, en nom de l’amor s’han invisibilitzat moltes violències. La trampa de l’amor romàntic a condemnat moltes dones a relacions tòxiques, a violència sexual o a normalitzar comportaments que les han impedit desenvolupar-se com a dones lliures. No era amor, però ens ho feien creure. Tampoc anava d’amor quan ens assassinaven per un sentiment de pertinença que omplia hores de televisió i milers de titulars. Els crims no eren passionals, sinó masclistes.
La lluita per l’alliberament de les dones i del col·lectiu LGTBI ha representat sempre una amenaça per a l’statu quo. Les dones, les lesbianes, els gais, les persones trans, les persones intersexuals i totes les dissidències sexuals i de gènere han estat sempre motor de canvi, i per això els seus missatges han estat rebatejats pel conjunt de la societat. Si el 28J va d’amor, el col·lectiu LGTBI serà més amable. ¿Qui pot estar en contra de l’amor?
Però no és amabilitat el que es reivindica el mes de juny, sinó drets. Humans, per cert.
Estimar ho han fet sempre.

Columna a El Periódico
En castellà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s