Negacionisme

La violència masclista és, per definició, aquella que pateixen les dones per part dels homes o d’un sistema basat en les relacions de poder de dominació, desigual i discriminatori cap a les dones. Això no vol dir que la masclista sigui l’única violència condemnable. Això tampoc vol dir que tota la violència sigui masclista. La definició serveix per identificar i trobar les causes d’una opressió específica.
La violència masclista té una definició pròpia perquè respon a una sèrie de comportaments socials, culturals i històrics que l’emmarquen. Definir la violència masclista serveix per poder fer un millor abordatge, una millor anàlisi i una millor prevenció de les violències que es donen. Durant molt de temps la violència masclista va acotar-se socialment en l’àmbit de la parella, la violència sexual i el feminicidi: les violències més explícites. L’estudi de les violències masclistes ens evidencia que no només se subscriu a l’àmbit de la parella i que no només se sosté en les formes més salvatges com l’assassinat o la violació. Així ho explicita la legislació catalana, que posa noms i cognoms a àmbits i formes de violència masclista.
D’entre les múltiples formes i àmbits de violència masclista n’hi ha una, la vicària, bastant desconeguda. També la violència de segon ordre o la violència obstètrica són incorporacions bastant recents i per tant amb menys consens social.
Com dic, anomenar les violències serveix per poder prevenir-les, abordar-les i analitzar-les de manera més eficient. Ho torno a repetir: no tota la violència és masclista, i no només existeix la violència masclista. Quan la violència no és masclista, igualment és greu, condemnable, abominable i un fracàs social. Però no és violència masclista. No passa res.
Si quan troben una dona assassinada vols recordar que també hi ha assassinats comesos per dones i que per tant la violència masclista no existeix, ets negacionista. Si ets negacionista, estàs contra els drets de les dones. Si estàs en contra dels drets de les dones, estàs en contra dels drets humans.

Columna a El Periódico
En castellà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s